veelgevraagd-de-bekende-schildersituaties

Veelgevraagd: de bekende schildersituaties

Veelgevraagd: de bekende schildersituaties 800 400 Van Wijk Verf

Als vakschilder heeft u in de loop der jaren veel kennis opgedaan, uw favoriete en minst-favoriete producten ontdekt en al vele projecten afgerond. Van Wijk Verf heeft rondgevraagd naar situaties die schilders lastig vinden op te lossen, en onderstaande situaties werden vaak genoemd. Vanaf nu géén enkel probleem meer, dankzij de handige tips van uw collega’s.

Vergeling van verf
Wist u dat vergeling van verf geen afbreuk doet aan de kwaliteit? Het is echter ongewenst, omdat bij lichte kleuren, zoals wittinten, gebroken-wit en pasteltinten, er verouderd uit gaan zien.

Hoe ontstaat donkervergeling?
Donkervergeling ontstaat alleen bij verfproducten die verdunbaar zijn met terpentine. Vaak zijn dit producten waarbij het bindmiddel uit alkydhars bestaat. De gele nuance komt door oliën in het bindmiddel, welke bestaan uit linoleenzuur. Wanneer het alkydhars droogt ontstaat er een reactie op zuurstof, waarbij de gelige alkydhars donkerder wordt.

Hoe lost u het op?
U kunt vergeling niet tegenhouden bij gebruik van alkydhars, enkel het vertragen ervan is mogelijk. Dat kunt u doen door te zorgen voor maximale hoeveelheid daglicht, hoge temperaturen vermijden bij het schilderwerk, dunne lagen aanbrengen zodat er minder bindmiddel aanwezig is en tenslotte gebruik van ammoniak vermijden (bijvoorbeeld bij eiken vloeren), omdat dit de chemische reactie versnelt.


Zuigende ondergrond bij muren
Wanneer in muren delen zuigend zijn, betekent dit dat vocht in de muur trekt. Het effect na het schilderen zal een ‘bonte’ muur opleveren, het lijkt dan alsof de muur niet correct is geschilderd. Dit effect kan bij poreuze steenachtige ondergronden zoals beton, metsel- en pleisterwerk en plaatmateriaal voorkomen.

Waardoor ontstaat een zuigende ondergrond?
De zuigende muur is dermate droog dat het vocht erin kan trekken.

Hoe lost u het op?
Dat is op te lossen, door de muur te ‘nivelleren’. Dat doet u door middel van voorstrijk te gebruiken. Dit is een middel dat de vochtopname tegengaat en een goede basis voor de muurverf vormt. Gebruik hiervoor een (aankleurbaar) voorstrijkmiddel. Ook helpt voorstrijkmiddel voor betere hechting van de daaropvolgende laag. En wist u dat u met voorstrijk één laag muurverf bespaart én de muurverf beter presteert?

Begeeft u zich weleens in een lastige ‘schildersituatie’? Of heeft u een prangende vraag waar u nog steeds geen antwoord op heeft? Dan kunt u altijd contact opnemen voor professioneel verfadvies. We helpen u niet alleen met het aanbevelen van product- en materiaalkeuze, we helpen u ook met het vinden van de juiste aanpak! Met kennispartner Wijzonol is er een brede kennis over project-aanpak en samen verspreiden we deze kennis.