Kennisartikel
4 januari 2022

Veelgevraagd: bekende schildersituaties

019

Als vakschilder heb je in de loop der jaren veel kennis opgedaan, jouw favoriete en minst-favoriete producten ontdekt en al vele projecten afgerond. Van Wijk Verf heeft rondgevraagd naar situaties die schilders lastig vinden op te lossen, en onderstaande situaties werden vaak genoemd. Vanaf nu géén enkel probleem meer, dankzij de handige tips van jouw collega’s.

Vergeling van verf

Wist je dat vergeling van verf geen afbreuk doet aan de kwaliteit? Het is echter ongewenst, omdat bij lichte kleuren, zoals wittinten, gebroken-wit en pasteltinten, er verouderd uit gaan zien.

Hoe ontstaat donkervergeling?

Donkervergeling ontstaat alleen bij verfproducten die verdunbaar zijn met terpentine. Vaak zijn dit producten waarbij het bindmiddel uit alkydhars bestaat. De gele nuance komt door oliën in het bindmiddel, welke bestaan uit linoleenzuur. Wanneer het alkydhars droogt ontstaat er een reactie op zuurstof, waarbij de gelige alkydhars donkerder wordt.

Hoe los je het op?

Je kan vergeling niet tegenhouden bij gebruik van alkydhars, enkel het vertragen ervan is mogelijk. Dat kan je doen door te zorgen voor maximale hoeveelheid daglicht, hoge temperaturen vermijden bij het schilderwerk, dunne lagen aanbrengen zodat er minder bindmiddel aanwezig is en tenslotte gebruik van ammoniak vermijden (bijvoorbeeld bij eiken vloeren), omdat dit de chemische reactie versnelt.

Zuigende ondergrond bij muren

Wanneer in muren delen zuigend zijn, betekent dit dat vocht in de muur trekt. Het effect na het schilderen zal een ‘bonte’ muur opleveren, het lijkt dan alsof de muur niet correct is geschilderd. Dit effect kan bij poreuze steenachtige ondergronden zoals beton, metsel- en pleisterwerk en plaatmateriaal voorkomen.

Waardoor ontstaat een zuigende ondergrond?

De zuigende muur is dermate droog dat het vocht erin kan trekken.

Hoe los je het op?

Dat is op te lossen, door de muur te ‘nivelleren’. Dat doe je door middel van voorstrijk te gebruiken. Dit is een middel dat de vochtopname tegengaat en een goede basis voor de muurverf vormt. Gebruik hiervoor een (aankleurbaar) voorstrijkmiddel. Ook helpt voorstrijkmiddel voor betere hechting van de daaropvolgende laag. En wist je dat je met voorstrijk één laag muurverf bespaart én de muurverf beter presteert?

Meer weten?

Je persoonlijk adviseur vertelt je natuurlijk graag meer. Of je kan ook altijd bellen naar onze hoofdvestiging in Tiel via: 0344 – 614 141. Of met de dichtstbijzijnde locatie.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Van Wijk Verf? Volg ons op Facebook of LinkedIn.

Vragen over dit artikel?

Of kunnen we je ergens anders mee helpen? Vul dan ons contactformulier in of bel ons direct.

Eric en Gertjan

Verkoop binnendienst